„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” Tłusty Czwartek – kiedyś pierwszy dzień Tłustego Tygodnia, który kończył okres Zapustów czyli Karnawału. Zygmunt Gloger tak pisał o pochodzeniu tej nazwy: „Czas przed Wielkim postem, poprzedzającym Mękę Chrystusa i Jego Zmartwychwstanie, zowie się Zapustami, Zapustem lub Mięsopustem, inaczej Karnawałem, od carne avaler, mięso połykać, albo carne levamen, z mięsa się oczyszczać, a najprawdopodobniej od carne vale, mięso żegnaj”.
Kiedyś Tłusty Tydzień był okresem całkowitego folgowania sobie w jedzeniu, aby nasycić się przed okresem postu, rozpoczynającym się w Środę Popielcową. Jadano dużo i tłusto: mięsiwa, słoniny, boczki, słodkie bliny i racuchy smażone na tłuszczu. Pączki i chrust czyli faworki, pojawiły się na polskich stołach już w XVII wieku, nie wiadomo tylko czy wcześniej był to przysmak turecki czy wiedeński.
Cały okres karnawału, rozpoczynający się w noc noworoczną, był czasem zabaw, barwnych korowodów i maskarad, ale najbardziej huczne odbywały się w ostatnim tygodniu, kończącym się „kusym wtorkiem”. Dziś z tej tradycji pozostały tylko bale sylwestrowe i, zanikające już, zabawy ostatkowe.
W dzisiejszych, pospiesznych czasach, z tradycji Tłustego Tygodnia pozostał tylko Tłusty Czwartek, w czasie którego zajadamy się kupnymi pączkami.
Aby nie zanikła całkowicie tradycja własnoręcznego przygotowania ciast na Tłusty Czwartek proponujemy przepis na chrust: FAWORKI ĆWIERCIAKIEWICZOWEJ 400 g mąki 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 8 żółtka 4 jaja 1 łyżka mleka 1 kieliszek araku lub spirytusu 500 g smalcu do smażenia cukier puder z wanilią do posypania
Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając jaja ubite na pianę. Rozwałkować ciasto jak najcieniej, ciąć na pasy i przewijać, formując faworki. Natychmiast wrzucać do gorącego smalcu. W czasie smażenia dokładać ciągle świeży smalec i pilnować, by ogień nie był zbyt duży. Usmażone faworki wyjmować widelcem i zaraz posypywać cukrem pudrem. Można zrobić też róże karnawałowe: z ciasta wykroić krążki 3 różnych wielkości; większe naciąć na obwodzie w 5 miejscach, mniejsze w 4, składać zlepiając w środku białkiem. Smażyć wrzucając najmniejszym krążkiem w dół. Posypać cukrem pudrem, można udekorować konfiturą. SMACZNEGO! |