Ziemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Przywieziony z Nowego Świata do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się podstawą wyżywienia ludności na całym świecie. Obecnie, po pszenicy, ryżu i kukurydzy, jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną na świecie.
Popularność ziemniaka w Polsce, która plasuje się na 4-5 miejscu wśród producentów tego warzywa, obrazuje ilość nazw obocznych jaka powstała: kartofle (mazowieckie, ogólnopolskie), grule, rzepy (małopolskie), knule, kobzale, jabłka (śląskie), pantówki (kujawskie), pyry, pyrki (wielkopolskie), bulwy (podlaskie, pomorskie).
Poświęcona ziemniakom doroczna impreza "Wykopki w Skansenie" zorganizowana w Muzeum Rolnictwa im. Ks. K. Kluka odbyła się w tym roku w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Jak zawsze można było zobaczyć tradycyjny sposób kopania ziemniaków motyką, kopaczką konną czy zbieranie ziemniaków wyoranych pługiem. A wszystkie prace przy zbiorze ziemniaków wykonywano zgodnie z tradycją w ramach pomocy sąsiedzkiej czyli tzw. tłoki, którą zakończyło wspólne jedzenie ziemniaków upieczonych w ognisku rozpalonym na kartoflisku.
"Wykopki w Skansenie" były też okazją do pokazania innych tradycyjnych prac jesiennych w gospodarstwie rolnym - szatkowania i kiszenia kapusty, międlenia lnu, podskubywania gęsi, strzyżenia owiec.
Słuchając występów zespołów: "Bondarczuki" z Wieski, "Kłosy" z Ciechanowca i "Kalina" z Żurobic można było spróbować tradycyjnych dań z ziemniaków - kiszki, babki, placków, popić je domowym piwem jałowcowym i obejrzeć stoiska promocyjne instytucji obsługujących współczesnych rolników: Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Wysokiem Mazowieckiem czy wysokmazowieckiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
fot. Muzeum Rolnictwa im. Ks. K. Kluka |
|