 Po raz pierwszy Podlaskie Święto Chleba odbyło się w 2001 roku i weszło na stałe do kalendarza imprez odbywających się w Muzeum Rolnictwa im. ks. K. Kluka w Ciechanowcu. Coroczna impreza integruje wszystkich związanych z produkcją chleba: piekarzy, cukierników, młynarzy, rolników, handlowców, konsumentów. Dzień rozpoczyna tradycyjna msza święta, po czym uczestnicy przechodzą korowodem na teren Muzeum Rolnictwa, gdzie rozstawione są stoiska, na których twórcy ludowi oraz młynarze, piekarze i cukiernicy promują swoje wyroby. Następnie odbywa się święcenie zwierząt gospodarskich, a potem ceremonia dożynkowa: oprócz wręczenia wieńca Gospodarzowi Dożynek, prezentowane są dawne zwyczaje – żęcie zboża sierpem i kosą, oborywanie przepiórki – czyli przeciągnięcie młodej żniwiarki po rżysku wokół pozostawionych 4 garści nieskoszonego zboża.
Po dożynkach następuje rozstrzygnięcie konkursów, które trwają od rana: Konkursu na najlepsze stoisko piekarnicze oraz Konkurs na wykonanie równianki, czyli wiązanki, która w innych regionach kraju nosi nazwę ziela, kępki, ograbki, rózgi lub rózgi ograbkowej i jest święcona w kościele na Matkę Boską Zielną. Tradycyjną równiankę układano z ziół leczniczych (krwawnika, bylicy, macierzanki, mięty, piołunu, chabrów, kopytnika), kwiatów oraz kłosów zbóż, lnu, makówek, konopi oraz różnych warzyw i owoców: nabitego na patyk jabłka (lub ziemniaka), gałązek z późnymi wiśniami, gałązek leszczynowych z orzechami. Poświęcona równianka miała podobno niezwykłe właściwości - czarodziejskie i lecznicze: chroniła przed zarazą, pożarem, burzą, płoszyła wiedźmy i zmory.
Przez cały dzień imprezie towarzyszą występy kapel ludowych, przede wszystkim z Podlasia, ale też z innych regionów Polski. Popołudnie to Studio Lato Radia Białystok, na które składają się występy różnych zespołów uwieńczone koncertem Gwiazdy wieczoru.
|